BINGOPELI

Bingo on onnenpeli, joka kehitettiin Italiassa 1530-luvulla, josta se levisi Ranskaan 1700-luvun lopulla ja 1900-luvulla Yhdysvaltoihin. Tuolloin bingoa pelattiin pavuilla (bean). Pelin nimi beano muuttui amerikkalaisten suussa bingoksi. Suomeen Bingo saapui Ruotsista 1960-luvun lopulta ja ajoittain se on ollut hyvinkin suosittu rahapeli.

Pelin tarkoituksena on pelaajan saada tietynlainen pelikuvio. Pelissä arvotaan numeroita 1–75 tai 1–90 väliltä, peliversiosta riippuen. Perinteisessä bingopelissä pelaajalla on pelattavaan pelikortti, johon on merkitty tietty määrä ruudukkoja. Arvottujen numeroiden toivotaan muodostan omalla ruudukolla vaaka-, pysty tai kulmasta kulmaan-rivejä. (http://fi.wikipedia.org/wiki/Bingo)

 

KYLÄKARTANON BINGON HISTORIAA

Junno Välimaa alkoi rahoittaa 4H-kerhon toimintaa vuonna 1970 kyläläisille järjestettävillä bingo-illoilla, jotka järjestettiin alakoulurakennuksessa. Bingoa Välimaa piti Karhiniemellä joka keskiviikko vuodesta 1970 vuoteen 1987 saakka, eli yhteensä 17 vuoden ajan. Bingosta saaduilla tuotoilla Välimaa hankki alakoululle muun muassa pingispöydän ja korona-pelin, joita kylän nuoret saivat vapaasti käydä pelaamassa. Bingo osoittautui yllättävän tuottoisaksi, kun osanottajia oli parhaina iltoina toistasataa, joten Välimaa käytti rahoja myös muuten karhiniemeläisten hyväksi. Kesäisin Välimaan muistetaan esimerkiksi järjestäneen lettukestejä ja retkiä, esimerkiksi Linnanmäen huvipuistoon. Välimaa järjesti kylällä myös vuosittaiset pikkujoulut ennen kyläseuran toiminnan alkamista.

Vuonna 1987 Välimaan vetämän viikoittaisen bingon vetovastuun otti Huittisten Latu ja Polku - yhdistys, jonka kanssa kyläseura teki yhteistyötä. Latu ja Polku -yhdistyksessä aktiivisena toimi huittislainen Simo Riuttamäki. Vuonna 1990, kun yläkoulurakennusta oli saatu riittävässä määrin remontoitua, bingo siirtyi sen tiloihin. Yhteistyö Latu ja Polku -yhdistyksen kanssa ilmeni siten, että Latu ja Polku hoiti bingojärjestelyt, ja kyläseura sen yhteydessä olleen kahviotoiminnan.

Vuonna 1995 viikoittain bingoa pitänyt Huittisten Latu ja Polku -yhdistys lopetti bingon Karhiniemellä. Latu ja Polku - yhdistys sai uudet tilat edullisemmin Huhkolinnasta, mikä oli syynä Karhiniemen jättämiselle. Tällöin Karhiniemen kyläseura päätti alkaa järjestää bingoa alusta loppuun saakka itse. Siitä saakka bingo on kyläseuran omin voimin myös pidetty, ja nykyään se järjestetään lähes aina vakituisen porukan voimin, jotta järjestelyt hoituvat mahdollisimman sujuvasti.  (Malla Meriniemi, Pro gradu –tutkielma)KATSO BINGO SIVU! 

Tervetuloa pelamaan Kyläkartanolle keskiviikkoisin!

Etsi