Ulkopoliittisen ahdingon ja alkavan tavarapulan varjostamana toimeenpantiin maassamme toukokuussa 1941 erikoislaatuinen hengen kohottamistapahtuma. Maaottelumarssi Ruotsia vastaan osoittautui loistavaksi propagandatempaukseksi. Se oli tarkoitettu kaikille kansalaisille. Miehet marssivat 15 ja naiset 10 kilometriämääräajassa. Pisteet laskettiin maiden väkilukujen suhteessa. Yhden suomalaisen maaottelumarssi vastasi kahden ruotsalaisen suoritusta.

Kilpailuun asennoiduttiin perinteisten Ruotsi-Suomi yleisurheilumaaotteluiden hengessä. Innostus marssiin oli maassamme suuri ja se toteutettiin tasavallan presidentin ja pääministerin johdolla. Yhteensä 1507111 suomalaista suoritti marssiurakkansa ja Ruotsi voitettiin tässä koko maailmassa ainutlaatuisessa tapahtumassa.

Yhteishengen kohottaminen oli onnistunut.

Ottelu käytiin 4.-25. toukokuuta 1941. Suomessa innostus oli niin suurta, että innokkaimmat lähtivät ensimmäisenä marssipäivänä liikkeelle jo aamuyöstä.

Voittolukemat olivat 1 507 111 suomalaista ja 943 952 ruotsalaista marssijaa. Reilu voitto Ruotsista lämmitti talvisodan jälkeisessä ahdingossa suomalaisten kansallistunnetta - ja sitä varten marssi järjestettiinkin suomalaisten aloitteesta.

Kevään 1941 maaottelumarssilla Ruotsia vastaan nähtiin koko kansa. Näyttelijä Tauno Palo, presidentti Risto Ryti, pääministeri Jukka Rangell ja monet muut tuon ajan kuuluisuudet näyttivät kansalle esimerkkiä. Presidentti Risto Ryti, joka olemukseltaan ei ollut kovinkaan urheilullinen, hoiti kansallisvelvollisuutensa huopahattuun ja mustaan pukuun sonnustautuneena.

Risto Ryti maaottelumarssi
Huittislaisyntyinen presidentti Risto Ryti

Kansanedustaja Väinö Tanner marssi osuutensa paksuja sikareita tuprutellen. Suosikkiorkesteri Dallapé vauhditti omaa menoaan viihdesävelmiä soitellen.

Veikko Iso-Rautio ja takana Kalle Kenni

Karhiniemeläiset edessä Veikko Iso-Rautio ja takana Kalle Kenni suorittamassa maaottelumarssia, Vas. reunassa näkyy Höyssyn talon päätyä ja oikealla Höyssyn omenapuita Myllymäen reunalla.



Maaottelumarssi sai Suomen liikkeelle

YLE Elävä arkisto.   

 

Etsi