Lauttakylän Lehti
Yle Satakunta
Satakunnan Kansa
Iltalehti
Ilta-Sanomat
LAUTTAKYLÄ

Tarkan pohdinnan paikka

Wednesday, January 23, 2019, 03:09

Uuden Lauttakylän koulun yhtenä tonttivaihtoehtona on selvitetty Huhkolanpuiston ja urheilukentän väliin jäävää tonttia. Kuva: Kata Sivunen

Runsas kuukausi sitten tuli julki, että Lauttakylän koulun rakentaminen Kivirannan pellolle tulee hämmästyttävän kalliiksi. Ikiajat peltona ollut alue vaatii rakennuksen paalutuksen lisäksi sen, että kaikkia piharakenteita pitää vahvistaa.

–Tonttia pitää korottaa metrillä, jotta se on samalla tasolla viereisen Lauttakylänkadun kanssa. Sinne ei voi vain kipata soraa, vaan liikenneväylät ja parkkipaikka-alueet pitää vahvistaa kalkkistabiloinnilla, sanoo Huittisten kaupungin rakennuspäällikkö Arto Suuniitty.

Tontin korottaminen maksaa noin miljoona euroa ja kalkkistabilointi noin 2,7 miljoonaa. Paalutuksella on oma hintalappunsa. (..)

Kivirannan pellon vaihtoehtoisiksi sijaintipaikoiksi ovat nousseet entisen Lauttakylän koulun eli kivikoulun tontti sekä Huhkola, jonne koulua suunnitellaan yleisurheilukentän ja Huhkolanpuiston väliin.

–Näiden kummankin tontit ovat pinta-alaltaan kaksi hehtaaria. Kivirannan pellolta koulua varten on varattu kolme hehtaaria. Kivirantaan rakennettaessa koulu olisi osittain kaksikerroksinen, Huhkolassa ja kivikoulun paikalla kokonaan kaksikerroksisia, sanoo Ojala.

–Kivikoulun alueesta ja Huhkolasta on teetetty vertailukelpoinen pohjaselvitys, joka saadaan tämän viikon aikana. Niiden perusteella nähdään, mitä koulun rakentaminen eri paikoille maksaa.

 

 

Lue juttu kokonaisuudessaan tämän viikon Lauttakylä-lehdestä.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

Satu Ojala

Titi-kirja kääntyy näytelmäksi

Tuesday, January 22, 2019, 03:06

Opettaja Aino "Titi" Nurmi vaikutti Huittisissa reilut neljäkymmentä vuotta. Kuva: Piirilauluista lampaanpolskaan... -kirjasta

Huittisten Teatterikerho esittelee lavalla opettaja, kulttuurivaikuttaja Aino ”Titi” Nurmen elämänkertomusta maaliskuussa. Ensi-ilta on Risto Ryti -salissa kuun toisena viikonloppuna. Titin rooliin eläytyy Eeva Kaplas.

Käsikirjoituksen on tehnyt Teatterikerhon ohjaaja Anneli Heino. Käsikirjoitus on laadittu loppuvuodesta valmistuneen Piirilauluista lampaanpolskaan -kirjan ja sen aineiston pohjalta.

–Tekeminen oli aiempia käsikirjoitustöitäni haastavampaa, koska kyse on paikka-kunnalla eläneestä henkilöstä. Haastavuutta lisäsi sekin, että materiaalia oli tuhot-toman paljon. Aineistoa olisi ollut riittävästi vaikka neljän tunnin mittaiselle näy-telmälle, Heino kertoo.

Materiaalin paljouden takia Heino ei voinut kirjoittaa näytelmää, joka käsittelee ”Titiä” syntymästä kuolemaan. Heino nosti kärkeen Nurmen opettajuuden. Se olikin iso osa ”Titin” elämää, hän työskenteli reilut neljäkymmentä vuotta Lauttakylän yhteiskoulussa.

 

 

 

Lue juttu loppuun tämän viikon Lauttakylä-lehdestä.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

”Se paras on vielä ottamatta"

Monday, January 21, 2019, 03:00

Kolmen päivän ikäisen vasikan Armi Kaunisto kuvasi kesäkuussa 2018 Mutilahdessa.

Armi Kaunisto ikuisti kesällä kolmen päivän ikäisen vasikan Mutilahdessa. Tämä valokuva on mukana Berliinissä esillä olevassa näyttelyssä ”Jos lehmät puhuisivat”.
Lähtee vampulalainen Armi Kaunisto sitten minne tahansa, mukaan hän nappaa aina kameran tai kaksi. Linssi suuntautuu useimmin lintuja, perhosia, eläimiä tai maisemia kohti. Ihmisistä hän ottaa harvoin kuvia ja jos ottaa, silloin kohteina ovat lapset tai lastenlapset.
Viime viikolla Armi Kaunisto sai mieluista postia. Hänen kesällä ottamansa kuva on hyväksytty mukaan Jos lehmät puhuisivat. Näyttely avattiin Berliinissä viime perjantaina Grüne Woche messuilla. Näyttely on Berliinissä ensi sunnuntaihin asti, jonka jälkeen se kiertää Suomessa ja Saksassa ainakin kaksi vuotta.
Näyttelyn on koonnut MTK Varsinais-Suomi.
–Kävimme puolisoni Harrin kanssa Isosuolla kuvaamassa. Mutilahden lintutornin kohdalla ihmettelin, miksi kolme lehmää seisoskelee kaaressa ja niiden edessä makaa yksi lehmä. Kameran pitkällä putkella näin, että emä siellä nuolee vastasyntynyttä vasikkaansa.
–En halunnut häiritä, mutta palasimme kolmen päivän päästä samaan paikkaan. Silloin näin tämän vasikan, josta roikkui vielä napanuora eikä vasikalla ollut vielä korvamerkkejä.
Kuvan Kaunisto lähetti Jos lehmät puhuisivat –näyttelyyn, jonne se hyväksyttiin mukaan,
–Kun tieto kuvan ottamisesta näyttelyyn tuli, soitin tyttökaverilleni, että hei, lähdetäänkös Berliiniin. Siellä olis yks valokuvanäyttely, kertoo Armi Kaunisto.

Lue juttu loppuun 23.1. - Lauttakylä-lehdestä.

Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.

Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

Pieni palonalku syttyi tuhkaämpäristä

Sunday, January 20, 2019, 08:29

Huittisten Kukonharjassa syttyi varhain sunnuntaiaamu pieni palonalku, joka lähti kuumasta tuhkaämpäristä. Palo havaittiin varhain ja se saatiin nopeasti sammumaan. Palo ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Pölkky jäi LP-Vampulan jalkoihin

Saturday, January 19, 2019, 18:39

LP-Vampulan parhaana palkittu Claire Felix (8) ja Jenni Jantunen torjumassa Pölkky Kuusamon hyökkäystä. Kuva: Mauno Kotamäki.

Kuusamon Pölkky jäi kovaa taistelleen LP-Vampulan jalkoihin lauantai-illan mestaruusliigaottelussa Huittisissa.
Kaksi ensimmäistä erää oli kuin toisinto keskiviikkoisen Hämeenlinna-pelistä. LP-Vampula pelasi hyvin, mistä eräluvut 25-18 ja 25-19 kertovat. Pitkän erätauon jälkeen peli jälleen tasoittui. Vampulan syötöt ja lyönnit eivät aivan pysyneet rajojen sisäpuolella. Erä lopulta Kuusamolle
pistein 22-25. Erän aikana Vampulan liberot alkoivat jakaa vastuuta. Emilia Sipilä jatkoi puolustavana ja Petra Sahlberg tuli kentälle vastaanottavaksi liberoksi. Se toi selkeyttä ja rauhallisuutta liberopeliin.
-Oona Pennasella oli hyvä sisääntulo toisessa erässä, jossa hänen syöttövuorollaan tehtailtiin viisi tärkeätä pistettä. Eliisa Peit alkaa löytää koko ajan parempaa virettä, joka on kevättä kohti varsin
tervetullutta, kertoo LP-Vampulan manageri Timo Talvitie.

Ottelu kääntyi hävityn erän jälkeen lopulta huittislaisyleisön suureksi riemuksi kotiin kolmen pisteen arvoisesti erin 3-1 (25-18, 25-19, 22-25 25-19). 
Ottelun parhaina pelaajina palkittiin kotijoukkueesta viimeisen erän hakkurina pelannut Claire Felix ja vieraista Huittisissakin aikoinaan pelannut Essi Helminen.

-Hävittiin, siinä päällimmäiset mietteet. Vastustaja oli vaan parempi tänään eivätkä tehneet yhtä paljoa virheitä kuin me. Joka osa-alueella Vampula vei meitä. Eiliseen Nurmo-peliin nähden aivan
erilainen peli. Täällä on hyvä tunnelma ja meteli tuntuu vaan yltyneen niistä ajoista, kun itse täällä pelasin, sanoi Pölkyn Essi Helminen.

Claire Felix oli otteluun erittäin tyytyväinen.
-Todella hyvä peli. Hienoa että saimme tälläisen näytöksen faneillemme. Tänään oli tärkeätä itsellekin, että pääsin hyvälle tasolle, etenkin kun kauden toinen puolisko ei ole lähtenyt käyntiin
aivan toivotulla tavalla, sanoi palkittu Felix.

-Selkeä peli. Vampula syötti meidät kumoon. Vampula painoi hyvin läpi pelin ja ansaitsi voittonsa tänään. Nurmo-pelissäkin eilen oli lyhyet mustat hetket, mutta  silloin niistä selvittiin. Tänään emme mahtaneet mitään. Neljän joukkoon tässä pyritään pääsemään. Europelien menestys on ollut kaudella plussaa. Kevättä kohden mennään hyvillä fiiliksillä, sanoi Pölkyn valmentaja Tuomas Alatalo.

-Peli oli varsin tärkeä meille, koska saimme tärkeät pisteet ajatellen runkosarjan tavoitteitamme. Voitto hyvällä pelillä oli meille myös henkisesti tärkeä, totesi LP-Vampulan valmentaja Darko Dobreskov.
LP-Vampulan parhaat pisteentekijät olivat Claire Felix 12/+10, Nayara Ferreira 10/+7 ja Kia Bright 12/+8.
Pölkyn pistenikkareita olivat Mia Swanegan 9/+6, Essi Helminen 10/+3 ja Trine Kjelstrup 11/+4
 

Toimitus

Onko Keikyän uimahallin kohtalo sinetöity?

Friday, January 18, 2019, 08:51

Keikyän uimahallin kävijämäärät ovat tuplaantuneet viime syksyn jälkeen, jolloin Kiikan uimahalli virallisesti sulki ovensa.

Keikyän uimahallissa on havaittu kattovuoto. Vuonna 2012 uimahallin kuntoarvion toteuttanut A-Insinöörit tekee Keikyän halliin tarkastuksen ensi viikon aikana ja laatii listan hallin akuuteista korjauskohteista.

–Kun on listaus siitä, mitä kaikkea pitäisi korjata toiminnan jatkamiseksi ja mitä se maksaa, niin vasta sitten mietitään seuraavat askelkuviot, Sastamalan kaupungin tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi toteaa.

Tammikuun alussa tehdyn terveysvalvonnan tarkastuskäynnin perusteella uimahalli tulisi laittaa käyttökieltoon tai korjata nopeasti.

–Hallille ei ole vuosikymmeniin tehty mitään. Kun alkaa katsoa totuutta silmiin, se tuntuu julmalta, terveysvalvonnan johtaja Risto Ekonen pohtii.

Sastamalan kaupungin sisäilmatyöryhmä linjasi asiaa henkilöstön turvallisuusnäkökulmasta tänään perjantaina. Työryhmän mukaan hallin nykyinen käyttö aiotaan ajaa hallitusti alas, mutta aikataulusta ei ole vielä tietoa.

Tällä viikolla hallissa pidettiin viimeiset tiistain ja torstain aamu-uinnit. Ne päätettiin lopettaa henkilöstövajeen vuoksi.

Parhaillaan on käynnissä Sastamalan uuden uimahallin hankesuunnitelman teko, jossa käydään läpi erilaisia malleja koskien hallin toteutusta, rahoitusta ja toimintaa.

 

 

Lue juttu loppuun 23.1. - Lauttakylä-lehdestä.

Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.

Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?Sivun alkuun


SATAKUNTA  (YLE)

Rauma kaappasi Porin hylkäämän rock-festivaalin

Wednesday, January 23, 2019, 14:37

Pori kielsi rock-festivaalia tulemasta kaupunkiin. Festivaali siirtyy Raumalle.

Olkiluodon ydinvoimalassa ulosmarssi – syynä kiista palkoista

Wednesday, January 23, 2019, 13:06

TVO kiistää ammattiliitto Pron tulkinnan palkkakiistasta ja pitää ulosmarssia laittomana.

Uuden rock-festarin toimitusjohtaja Porin päätöksestä perua tapahtuma: "Aivan pöyristyttävää"

Wednesday, January 23, 2019, 12:21

Porin kaupungin yllättäen peruman rockfestivaalin järjestäjä on todella ällistynyt yllätyskäänteestä.

Työvoimapulaa valittelevat telakat haalivat tekijöitä ulkomailta – Työtön laivanrakentaja kysyy: "Miksi minä en kelpaa?"

Wednesday, January 23, 2019, 11:33

Tuhat työtöntä laivanrakentajaa ihmettelee väitteitä Lounais-Suomen telakoiden työvoimapulasta.

Porilaismies sai tuomion seksuaalirikoksista: Houkutteli alakouluikäisiä viinalla asuntoonsa

Wednesday, January 23, 2019, 10:40

Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi miehelle seksirikoksista ja aiemmasta ehdollisesta tuomiosta yhteensä vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistuksen.

Rock in the City sai potkut Porista – väärä aika ja paikka saivat kaupungin perumaan heinäkuisen festarin

Wednesday, January 23, 2019, 10:23

Uusi festivaali oli jo ehtinyt hakea luvan Porin kaupungilta, mutta kaupunki päätti sittenkin peruuttaa heinäkuun ensimmäiselle viikonlopulle suunnitellun juhlan.


Sivun alkuun


SATAKUNNAN KANSA  Sivun alkuun


ILTALEHTI

Pääkirjoitus: Poliitikkojen turha kitistä nuorten passiivisuudesta, jos puhe on suunnattu eläkeläisille

Wednesday, January 23, 2019, 14:16

Eläkeläiset ovat niin houkutteleva äänestäjäryhmä, että nuoret uhkaavat unohtua puolueilta vaalipuheessa, kirjoittaa Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi. Eläkeläisistä on vauhdilla tulossa kovaa valuuttaa kevään vaalikampanjoinnissa. Tuoreimpana avauksena kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ehdotti eläkeindeksin muuttamista niin, että se vastaisi paremmin todellista menojen kasvua. Jo aiemmin SDP on lupaillut korjauksia pieniin eläkkeisiin. Samalla nuoret äänestäjät uhkaavat taas kerran jäädä pois puolueiden vaaliagendan keskiöstä. Näin siitä huolimatta, että jokainen puolue on jo vuosia ollut huolissaan nuorten äänestäjien passivoitumisesta ja äänestyshaluttomuudesta.

Suomessa ja Ruotsissa ei ole yhtään Börgelssonia, mutta voisiko se edes olla suomalaisen nimi? Näin vastaa nimiasiantuntija

Wednesday, January 23, 2019, 14:14

Siviilioikeuden emeritusprofessori Urpo Kankaan mukaan sukunimi Börgelsson aiheuttaisi etu- ja sukunimilakia tulkitsevalle nimilautakunnalle harmaita hiuksia. Kansanedustaja Paavo Väyrysen tähtiliikkeen ehdokaslistalle ranskalaisen visiitin tehnyt ”Börje Börgelsson” on ollut alkuviikon kuumimpia puheenaiheita sosiaalisessa mediassa. Helsinkiläinen sisällöntuottaja, joka ei muista omaa puhelinnumeroaan, on herättänyt hilpeyttä suomalaisissa. Iltalehti pyysi oikeusministeriön asettaman nimilautakunnan puheenjohtajalta Urpo Kankaalta arviota siitä, mitä tapahtuisi, jos maistraatti pyytäisi nimilautakunnalta lausuntoa Börgelsson-sukunimeä koskien. Kangas vastaa kysymykseen etu- ja sukunimien tutkijana.

Koulubussi kaatui kyljelleen ojaan Varsinais-Suomessa

Wednesday, January 23, 2019, 14:07

Bussissa oli kuljettajan lisäksi seitsemän lasta, joista kukaan ei loukkaantunut tilanteessa. Koululaisia kuljettanut bussi ajautui ojaan ja meni nurin Varsinais-Suomessa sijaitsevassa Sauvon kunnassa. Varsinais-Suomen pelastuslaitos sai ilmoituksen onnettomuudesta hieman kello 13:n jälkeen. Bussin kyydissä oli kuljettajan lisäksi seitsemän lasta. Palomestari Iina Virnes kertoo, ettei kukaan loukkaantunut tilanteessa. Pelastuslaitoksen saapuessa paikalle kaikki matkustajat olivat onnistuneet poistumaan bussista.

Ilmavoimat salaa Lemmenjoen kohuharjoitukseen osallistuneiden nimet - lue perustelut

Wednesday, January 23, 2019, 13:56

Ilmavoimat perustelee osallistujalistan salaamista muun muassa maanpuolustuksen yleisellä edulla. Ilmavoimien Lemmenjoella järjestämistä vapaaehtoisista harjoituksista nousi kohu, kun kahta Ilmavoimien upseeria kohtaan nostettiin syytteet tammikuun alussa koskien tapahtumia vapaaehtoisessa harjoituksessa 22.-24.9.2017. Entistä komentajaa Markus Päiviötä syytetään esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta. Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Sampo Eskelistä puolestaan syytetään palvelusrikoksesta tai vaihtoehtoisesti tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta. Molemmat ovat kiistäneet syytteet. Tämän jälkeen vapaaehtoisen harjoituksen nimellä kulkevan tilaisuuden luonteesta on ollut keskustelua. Syyskuun 2017 harjoituksessa ohjelmassa oli muun muassa veneilyä, vierailu porotilalla, tehtävärasteja ja saunomista. Ilmavoimat myös tarjoili alkoholia osallistujille. Vapaaehtoiseen harjoitukseen osallistuvat saavat päivärahaa, ja vapaaehtoiset harjoitukset tuottavat reserviläisen ylennykseen oikeuttavia kertausharjoituspäiviä.

Thaimaassa maaliskuussa ensimmäiset vaalit sotilasvallankaappauksen jälkeen

Wednesday, January 23, 2019, 13:53

Vaalit järjestetään maaliskuun 24. päivänä, hyvissä ajoin ennen kuninkaan juhlallisia kruunajaisia. Thaimaassa pidetään maaliskuussa ensimmäiset vaalit vuoden 2014 sotilasvallankaappauksen jälkeen. Armeija kaatoi vallankaappauksessa Yingluck Shinawatran hallituksen ja kirjoitti maan perustuslain uusiksi. Nyt tarkoituksena on palauttaa asioiden normaali tila ja siviilihallinto käytäntöön. Puolueet voivat ilmoittaa ehdokaslistansa parlamenttiin ja pääministeriksi helmikuun 4. ja 8. päivän välisenä aikana, vaalilautakunta ilmoitti keskiviikkona.

Yksityiskohdat Ilmavoimien kohuharjoituksesta: Ostoslistalla Jaloviinaa ja kuvakirjat - ohjelmassa veneilyä ja vierailu porotilalla

Wednesday, January 23, 2019, 12:35

Lemmenjoen syyskuun vapaaehtoisen harjoituksen ohjelmaan on kuulunut muun muassa saunomista ja tehtävärasteja. Ilmavoimien Lemmenjoella järjestämistä vapaaehtoisista harjoituksista nousi kohu, kun kahta Ilmavoimien upseeria kohtaan nostettiin syytteet tammikuun alussa koskien tapahtumia vapaaehtoisessa harjoituksessa 22.-24.9.2017. Entistä komentajaa Markus Päiviötä syytetään esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta. Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Sampo Eskelistä puolestaan syytetään palvelusrikoksesta tai vaihtoehtoisesti tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta. Molemmat ovat kiistäneet syytteet. Helsingin Sanomien mukaan Päiviön epäillään käyttäytyneen harjoituksen aikana epäasiallisesti haistattelemalla ja nimittelemällä lukuisia paikalla olleita.


Sivun alkuun


ILTASANOMAT

Norjan poliisi: Lumivyöryssä kadonneen suomalaismiehen etsinnät lykätään kevääseen – ”Olosuhteet ovat täysin toivottomat”

Wednesday, January 23, 2019, 15:12

Norjan viranomaisten mukaan riskit viimeisen uhrin etsimiseen ovat nyt liian suuret.

Norjalaismiljonäärin vaimon katoaminen: Kaksi miestä kertoi VG:lle oudoista kalastajista läheisen järven laitureilla

Wednesday, January 23, 2019, 14:48

Norjan poliisi aloitti keskiviikkona etsinnät Langvannet-järvellä, joka sijaitsee lokakuun lopulla kadonneen Anne-Elisabeth Falkevik Hagenin kotitalon läheisyydessä.

Käräjäoikeus: Sarjapedofiili odotti ravintolan tyhjenemistä – esitteli Michael Jackson -tavaraa, laittoi pornofilmin päälle ja hyväksikäytti 15-vuotiasta

Wednesday, January 23, 2019, 13:56

Mies tuomittiin jo kolmannen kerran lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä Jyväskylän seudulla.

Valkeakosken epäillystä kaksoismurhasta vangittiin toinenkin mies

Wednesday, January 23, 2019, 13:32

Keskiviikkona vangitulla miehellä on taustallaan muun muassa huume- ja asetuomioita.

Kolmas Pudasjärven murhasta epäilty vangittiin

Wednesday, January 23, 2019, 13:22

34-vuotias mies on vangittu epäiltynä murhasta, törkeästä vapaudenriistosta, tuhotyöstä ja kahdesta törkeästä ryöstöstä.

Rinteen sairausloma iski sdp:ssä pahaan saumaan – Tuppurainen: Turha teeskennellä, että kaikki on hyvin

Wednesday, January 23, 2019, 12:46

Antti Rinteen sairauslomaan liittyy paljon kysymysmerkkejä.


Sivun alkuun


(c)2018, Kaikki oikeudet pidätetään - Karhiniemen Kyläseura ry - Antti Suomela
Tämä verkkosivu voi käyttää evästeitä
Tämä verkkosivu voi käyttää evästeitä verkkosivujen toiminnan parantamiseksi. Voit estää evästeiden käytön oman selaimesi asetuksissa. Käyttäessäsi verkkosivujamme hyväksyt myös evästeiden käytön.

OK, ymmärrän tai Lisätietoja
Evästeiden tiedot
Tämä verkkosivu voi käyttää evästeitä verkkosivujen toiminnan parantamiseksi. Voit estää evästeiden käytön oman selaimesi asetuksissa. Käyttäessäsi verkkosivujamme hyväksyt myös evästeiden käytön.
OK, ymmärrän